Frivoliteter

Jag lärde mig slå frivoliteter (mormor säger frivolter) när jag gick på gymnasiet. Det var en kompis som visade mig hur man gör. Idag är det inte många som kan, men på syfestivalen visar de att det finns kurser i frivoliteter.

Frivoliteter är igentligen bara dubbelknutar med olika stort mellanrum mellan dem.

Jag har gjort många olika alster, men hittar inte min mapp…måste röja lite kanske…

Här syns en liten bit av den duk. En rundel tar ca 2 timmar att göra, har jag för mig.

pict9136.JPG

Till vänster syns en jättefin bok som inte innehåller beskrivningar till en enda duk. Här hittar man blommor, gräs och spindlar bla. Häftet till vänster visar hur man kan göra halsband av frivoliteter.

pict9132.JPG

8 reaktion på “Frivoliteter

 1. Åh, det vill jag också lära mej. Ärvde engång ett gammalt sybord med grejer i, bla. en sån där mojäng, i elfenben, huvva.
  Men snygg är den, och nån vacker dag ska den användas 😉

 2. Det verkar ju inte alls svårt att slå frivoliteter (mycket lättare än frivolter faktiskt, och det har jag ju kunnat!), men man måste ju också någon gång ta sig tiden att lära sig… Halsbandet var ju supercoolt! Tänk så snyggt i en djupt u-ringad brudklänning!

 3. Nej, det är inte så svårt när man väl har kommit igång. Men knyter du fel på ett ställe så kan det vara hopplöst att få upp knuten och man får slänga arbetet och börja om. Det hände mig många gånger i början.
  Det gäller att få tråden att löpa och att knutarna blir rätt.

 4. Till skillnad från de virkade tingen som jag har hållit med sedan 70-talet, så måste jag pröva på något nytt och spännande.
  Frivoliteter blir en ny och rolig uppgift!

 5. Hej,
  Jag har tittat runt bland dina alster…
  Du är kanon duktig…men du har ju detta som yrke och är utbildad.
  Tack för alla tips och att du delar med dig.
  Frivoliter är jag särskilt förtjust i…
  Det är lite pyssligt och det är svårt att få till jämna knutar och det krävs mycke tålamod ;-).
  Jag själv har försökt och gav upp…
  Jag provar på annat…
  Att sy kläder till mig själv är nästa projekt !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>