Dekorera med virkade dukar, recycling-virkade dukar

Jag har köpt ett gäng fina dukar som jag har dekorerat kläder och kuddfodral med. Här visar jag hur man kan göra.

Du behöver: en duk, vlisofix, strykbräda och strykjärn och bakplåtspapper. (Blanda inte ihop vlisofix med vliseline. )

1. Välj en fin duk, se till att den är ren och struken. (tyvärr var den en fläck på denna som jag först upptäckte senare)

2. Lägg avigsidan på duken på vlisofix (ej papperssidan, utan limsidan) och klipp några mm utanför, runt duken. Lägg bakplåtspapper  ovanpå och stryk med tre prickar i ca 10-20 s. Klistret på vlisofixen smälter nu och fastnar på baksidan av duken. Släng bakplåtspappret eftersom det antagligen har kommit lim på det.

3. Dra bort pappret på baksidan. Tittar du noga så kan du se att klistret har fastnat på baksidan av duken.

4. Lägg duken på plagget med limmsidan neråt, lägg en ny bit bakplåtspapper på och stryk i 10-15 s till. Stryk längre om du märker att den inte sitter ordentligt.

5. Sy runt med lämplig söm. Eftersom detta linnet är sytt i trikå så sydde jag med en liten sicksack runt, men det kan också funka att sy med kort raksöm. Jag sydde ett varv längs ytterkanten och ett varv närmre mitten.

Detta linnet klarade tvätt väldigt bra!

 

Fler tips:

Här har jag dekorerat en gammal omlott kofta med virkade dukar.

Här klippte jag bort en bit av tyget under duken efter att den var faststruken och fastsydd. Här är det bara vlisofix längs kanterna för att det ska gå lättare att klippa bort tyget bakom.

Här har jag sytt ett kuddfodral och sedan strukit och sytt fast en duk på.

2 reaktion på “Dekorera med virkade dukar, recycling-virkade dukar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>